返回列表 回復 發帖
可以對下盤:

等一柱,行庚辰運,家境由窮變小康,有錢冼。但食藏不透,又遭財洩,讀書麻麻;

第二柱:行己卯運,傷透,原局有根,讀書運轉好,但都讀得幾辛苦下。 ...
wenwen 發表於 8-24-2011 13:12
這才是我先前跟你對盤時之斷語,其餘都是你給我資料,再解答你的。
開張天岸馬 奇逸人中龍
可以對下盤:

等一柱,行庚辰運,家境由窮變小康,有錢冼。但食藏不透,又遭財洩,讀書麻麻;

第二柱:行己卯運,傷透,原局有根,讀書運轉好,但都讀得幾辛苦下。 ...
wenwen 發表於 8-24-2011 13:12
我再想,假如妳我完全無接觸過,我亦不懂八字的話,妳在我面前給我對盤,我估問出來的FEEBACK都會錯得七七八八。

我好似同你對了頭兩柱大運,是否全錯? ...
wenwen 發表於 8-25-2011 12:37
這才是我先前跟你對盤時之斷語,其餘都是你給我資料,再解答你的。
wenwen 發表於 8-25-2011 12:41
妳批我兩柱大運一半半,嚴格來說錯多過岩(勿介意)

因為未行庚辰運家境都少康架喇,我一出世屋企就開始有些少錢,勉強叫中產啦,但一讀中六反而差左,果時入已卯大運....

讀書從來不知辛苦為何物,至少未開過通頂,甚至不會為不合格而擔心.........妳問我讀書,我真係未好過,好難答妳....
我好似話你身旺,唔係身弱,很多謝你的資料對盤,我有時間會睇!
wenwen 發表於 8-25-2011 12:27
打錯字
原來1998、1999年,你咁傷心過!

我答埋這兩年之剋應,也無謂再講喇,我想你自己心裏早有答案,我都會專重你,只是每人的睇法不一樣吧!

踏入己卯運98戊寅,一様支合兩個寅卯辰,印方局,成很重之印剋食傷,全局印入打傷,財洩,殺弱,所以便做成是次之剋應。

己卯年,伏吟大運,一樣重印入局,與上一樣。
開張天岸馬 奇逸人中龍
原來1998、1999年,你咁傷心過!

我答埋這兩年之剋應,也無謂再講喇,我想你自己心裏早有答案,我都會專重你,只是每人的睇法不一樣吧!

踏入己卯運98戊寅,一様支合兩個寅卯辰,印方局,成很重之印剋食傷,全局印 ...
wenwen 發表於 8-25-2011 13:05
看來我這支身旺命見傷食不喜反忌,見官印劫就有人比錢、升職、加薪、買樓,甘又唔區

如果不是98年有兩個印局照住,我諗一時睇唔開就瓜左未定,事實上當年被個女仔騙了半年屋租,我次次都交錢比佢交租,點知有晚業主上門拍門收租,我先點原來個女仔一直收我錢無交租,我突然鬼佬上身勁好英文,同個業主陳情呢單野,個業主比我講到自己都咸埋,唔收我租之餘仲比左幾舊水我應急....(事後當然有還錢比佢啦)

後來教會有個姊妹,大我10年8年到,接我返去佢屋企轉,私人同我補習,搵埋工我做先頂得住乍....個屋主同姊姊都係女黍

唉wenwen都係果句啦,自己知自己事,我都識八字的,妳點會比我更了解我自己的剋應呢?可以講行傷食的月份都會死,而我亦係一個唔會話人「錯」既人.....我都尊重你的睇法,雖則我唔認同。
你又乘机搬個兩隻lor膽貼出黎!
sherab11a 發表於 8-25-2011 10:33
咩o者 ...   我見你讚頌佢"有教飬, 好聰明, 心地善良, 情緒穩定, 懂謙卑"等等既內容,
咪諗著大家一齊讚頌一下咁囉 ....

不過老老實實, 講到情緒, 我地 lee d 官/殺, 印/卩輔弼既呢,
個官殺係會係個心入面打入黎架,
所以你地睇表面係睇唔出,
好似林夕o個 d 你咪睇佢表面事業好ok,
其實佢焦慮症好勁, d 官殺係佢入面打入去架.

看了這個post,想了想係唔係定旺弱真是這麼重要呢???
金木水火土=一個圓的地球,
愛因斯坦話地球是圓的,佢話
由起點看前行,最終都會返回起點,
由起點看後行,都最終都會返回起點,
一定有個宗旨,其實個point,係唔係指用神呢?
因為用神可以無間道

這個世代,的人要進步,心想八字都要進步,
就算一個完全身旺同身弱盤,都不會完全把他合理化解得通啦,
可況一些無間道的盤

定旺弱,係學八字的最基本的原則,
不過前後解唔通,就試下向左向右走吓
需小妹,掌握用神的要決,還要很遠,
但好相信這是事實,
八字跟紫微斗數,都有唔同的,
八字=地球(是圓的),紫微斗數_比較Straight,
小妹唔識講野,下delete百字
加油!

你地唔好口駡我吓,只是看見你地,身旺同身弱,
把這個名詞,{}死自己!,到最後都冇結果
看了這個post,想了想係唔係定旺弱真是這麼重要呢???
金木水火土=一個圓的地球,
愛因斯坦話地球是圓的,佢話
由起點看前行,最終都會返回起點,
由起點看後行,都最終都會返回起點,
一定有個宗旨,其實個point,係唔係指 ...
sandy 發表於 8-25-2011 20:50
所以我一早已經超越左 lee 點,
比個專旺格佢 ~
67# sandy

Sandy,

只是在研究的過程中,每人將自己的觀點寫出來。放心!
開張天岸馬 奇逸人中龍

呢兩日玩得好開心,就好似過去廿幾年每次食雪羔溝七喜都會肚呵一樣,突然有位朋友同我講,其實你肚呵係因為生得靚仔,唔關食雪羔溝七喜事一樣
呢兩日玩得好開心,就好似過去廿幾年每次食雪羔溝七喜都會肚呵一樣,突然有位朋友同我講,其實你肚呵係因為生得靚仔,唔關食雪羔溝七喜事一樣 ...
銘心12a 發表於 8-25-2011 23:12
你都係食蕉吧

70# 銘心12a

衰仔,你delete咗D勁料WOR
呢兩日玩得好開心,就好似過去廿幾年每次食雪羔溝七喜都會肚呵一樣,突然有位朋友同我講,其實你肚呵係因為生得靚仔,唔關食雪羔溝七喜事一樣 ...
銘心12a 發表於 8-25-2011 23:12
唔放過任何机會話自己靚仔      .......你可能真係身旺.
70# 銘心12a

衰仔,你delete咗D勁料WOR
sandy 發表於 8-25-2011 23:40
保守秘密
保守秘密
銘心12a 發表於 8-26-2011 15:38
時間咁短,我訓完一覺,冇啦啦比我看到,一定要掩口費
總結一下,踏入丁丑運:

癸巳年斷腳
甲午年有錢
乙未年母忙、創業
丙申年父忙、欠債、生意失敗、財困、撞車