返回列表 回復 發帖

屋外動土

請問屋外動土是否不好呢?....有無方法化解!..(係睡房出面起更樓)
唔該哂
Have to know where the construction is ( i.e. the direction/side of your house/apartment  ).
小心點 !!!
我之前好應, 佢整咁耐我就病足咁耐 !!
2# drlam

應該係YoHO第二期掛!!!YOHO範圍內再起8座新樓
小心點 !!!
我之前好應, 佢整咁耐我就病足咁耐 !!
iamhocheung 發表於 9-15-2009 23:13
我就覺得黑左好耐!有無方法解決....師兄師姐
Have to know where the construction is ( i.e. the direction/side of your house/apartment  ).
drlam 發表於 9-15-2009 23:08
應該係YoHO第二期掛!!!YOHO範圍內再起8座新樓
用白色反光百葉簾或放一對銅麒麟.
請問屋外動土是否不好呢?....有無方法化解!..(係睡房出面起更樓)
唔該哂
gremlinehk 發表於 9-15-2009 23:03
暫時搬走(可以的話).
9# eddyho01a
呢個係最好辦法.
有次重好笑, 我住1樓,窗外動土,重要5黃位,重要有掘泥車. 勁病.2星期去睇醫生3次, 醫生話冇乜事,傷風感冒唔斷尾. 我話係呀,因屋外動土. 冇辦法,己化咗. 我話佢未開工我己經知道會病. 我問醫生我以前1年只會睇你2-3次,(我每次病都睇佢,因為近.)今次都己經睇了3次. 醫生睇完病卡話又係喎. 我話佢掘完我就冇事. 最後真係完工便冇事.
#drlam & me 都想問 動土是那方位,可用五行化解減少殺傷力。
daymond師兄都諗下點化
買一片直身鏡放係窗對著那個位都應該得
13# iamhocheung

動土是動氣,等於旺地有動水一樣,變殺 ,
8# 赤腳獨行俠

赤腳兄 drlam 比我更厲害,我小師弟黎咋
買一片直身鏡放係窗對著那個位都應該得
iamhocheung 發表於 9-16-2009 09:01
如果是五黄位動土, 以上方法不通. 因動的是氣, 不是象. 相信要用銅化, 因金可泄五黄土氣.
我試過五黄動土於屋外, 立刻肺炎入院, 三天內應, 怕怕...
#drlam & me 都想問 動土是那方位,可用五行化解減少殺傷力。
daymond師兄都諗下點化
manny 發表於 9-16-2009 08:24
應該是東面!
如果是五黄位動土, 以上方法不通. 因動的是氣, 不是象. 相信要用銅化, 因金可泄五黄土氣.
我試過五黄動土於屋外, 立刻肺炎入院, 三天內應, 怕怕...
sherab11a 發表於 9-16-2009 10:17
因金可泄五黄土氣.
Agree!
用銅都得....係羅湖買平好多.
己丑 三煞在東, 避無可避. 以靜制動, 忌放大能量物件. 開窗時盡量安靜, 將音量收細. 如許可, 可在窗內加屏風做援衝化解. 流月五黃臨東, 要小心 ( 可放金鐘, 銅物件洩減兇氣, 忌放燈或屬火的擺設 ). 另外一方法 化五黃 :
get a brown color wooden block ( length ~ 30cm;  width ~ 19 cm ), 用金字畫一 < 乾卦 : 即三條金綫> 於木板上. 取其土洩五黃火土氣, 再生金 ( 土色作引子 ). 合十 !!
己丑 三煞在東, 避無可避. 以靜制動, 忌放大能量物件. 開窗時盡量安靜, 將音量收細. 如許可, 可在窗內加屏風做援衝化解. 流月五黃臨東, 要小心 ( 可放金鐘, 銅物件洩減兇氣, 忌放燈或屬火的擺設 ). 另外一方法 化五 ...
drlam 發表於 9-16-2009 17:28
慘啦!長期放了一支燈係到!