返回列表 回復 發帖

川字掌 (聽聲辨掌紋)

曾親身見過一位師傅, 可憑聲音聽出邊個人是川字掌.命中率達100%. 我親身見4次都中. 有冇人識或聽過這門功夫?(聽聲辨掌紋).
聽聲辨川字掌就無,但聽聲說出妻財子祿就有!亦是100%中!
開口中,重要係100%!世界無咩唔可能,你講,我聽,但信不信?我都信有人有神通能力,學不到的,只有
要中氣夠把聲先至宏亮,聽聲可知他的身體好不好,命不好,只要仲有健康就不算太差。
我都無見過咁神奇的人,無機會!好想親眼見識下!!

I have not seen too fantastic, and no chance! Personally would like to see next! !

當年新亞書院創辦人.現代新儒家思想代表人之一唐君毅先生,因政權變易而到港,往廟街閒逛,聞說有盲人相骨奇準,好奇下亦一問前程,相士摸手骨後,竟然可說出來人姓唐......
我都無見過咁神奇的人,無機會!好想親眼見識下!!

I have not seen too fantastic, and no chance! Personally would like to see next! !
吳俊廷08C 發表於 5-2-2009 13:20
有機會介紹你識.
川字掌人的聲有什麼特別呢?我都是川字掌噃。
川字掌人的聲有什麼特別呢?我都是川字掌噃。
零零七 發表於 5-3-2009 23:23
聲音應像沙沙哋,像喉嚨痛,比較沉.但是沉得來有氣,很响.响得來不尖.
很難形容,我只有7成聲得到. 不知零師兄明不明我講乜.
你的形容很清晰,但我的聲無沙,又不是沉,可能還有竅門。
有冇川字掌圖睇下
你的形容很清晰,但我的聲無沙,又不是沉,可能還有竅門。
零零七 發表於 5-4-2009 14:08
可能還有竅門, 你咁講我想起全部人都係女性. 會否關事?
好似是啊!川字掌的負面訊息多數應在女性身上。
我都識咗很多川字掌的女人,仲有川字加斷掌,想落沙聲又唔係咁多,2/6咁多。
會否一隻掌川字或兩隻掌川字會唔同?
15# daymond11a

多數2隻掌都一樣,性格獨行獨斷,不喜問別人意見,很自我、自主、不論好事壞事都勇往直前。
15# daymond11a

多數2隻掌都一樣,性格獨行獨斷,不喜問別人意見,很自我、自主、不論好事壞事都勇往直前。
sin 發表於 5-5-2009 23:01
同意. 一定非常硬頸. 死都咬翻生.
17# daymond11a

不過她們一般都有成就!
17# daymond11a

不過她們一般都有成就!
sin 發表於 5-5-2009 23:14
我估佢哋一般婚姻不好.固執,脾氣臭,又硬頸. (她們爸爸都係姓李) 知唔知點解.
莫非係家族DNA的川字基因,要問drlam