返回列表 回復 發帖

怎樣才有効催動八運的八白財星

八白財星屬土
有些師傅用紅色泥種植物,以火生土催動八白財,忌水。
有些師傅用水種植物或水柱或風水球催動八白財,以水為財,忌土。

究竟何去何從呢?
舉例如下 (  本門認為  ) : 1) 如艮宮坐落廚房 火生土 不懼而有助 2) 如艮宮坐落廁所 便不妙 因退旺 3 ) 會用燈光照明 或 柔和音樂 或 擺鐘  旺起艮宮.
1) 如艮宮坐落廚房 火生土 不懼而有助 2) 如艮宮坐落廁所 便不妙 因退旺 3 ) 會用燈光照明  或 擺鐘  旺起艮宮. 同意.
柔和音樂 . 不同意.
我覺得最重要動. 動則有像.
其次可用火催動.
4# daymond11a


同意。
吉凶悔吝生乎(動)

五行生旺法,亦要動象摧之。
多謝分享,請問 怎樣動 是動土, 動水或 動風?

除了艮土方位不宜見水外,流年或飛星的八白又如何?
多謝分享,請問 怎樣動 是動土, 動水或 動風?

除了艮土方位不宜見水外,流年或飛星的八白又如何?
apple888pear 發表於 10-22-2009 14:33
動風, 每日 24 小時係那個位開風扇不要關
# 6
a) 動土  
i) 室外動土 - 此科林已有帖子, 在此不述  i) 室內動土 - 如穿/拆牆 拆/裝 門/房 等等
b) 動水 ( 在此 不談水法 )
泛指流動/滾動之水 常用以加強  水氣 或 放置動水方位  之氣場
c) 動風 ( 氣乘風則散 界水則止 )
從動風或風動 可以審出 氣之聚散 強弱 得失 ( 氣流因風速而改變 )
8# drlam


多謝分享。

但我的問題是用甚麽方法去催旺八白土財星,究竟是用紅色泥種植物,用水 定 用風?
因各派有所不同,那方法才有効呢?
今年八白財星飛至東南,可在此方可擺放一紅色喜馬拉亞山石制做之長明燈,以加強火生土旺之局,而催旺八白財星之吉應!

註:本人絕非紅色喜馬拉亞山石制做之長明燈的代理!
紅色喜馬拉亞山石制做之長明燈.有冇相睇?
其實動土, 動水或 動風 都一樣係動. 不過動土不可24 小時.動水或 動風就可以.
動風, 每日 24 小時係那個位開風扇不要關. (我都有叫人咁做) 但多數叫人放水柱.
紅色喜馬拉亞山石制做之長明燈,俗稱鹽燈,有很多不同形狀,任君選購!
鹽燈. 知道了.唔該.
本帖最後由 drlam 於 10-23-2009 08:15 編輯

# 9 所相 財位範圍光亮 清潔 氣聚不散 此位不可傾斜 缺去和放置大型傢俱物件 ( 摧旺 亦各施各法 因有天時 地利 人和 等因素 )
紅色喜馬拉亞山石制做之長明燈...............Is it expensive?
鹽燈. 知道了.唔該.
daymond11a 發表於 10-23-2009 02:56
我媽佢有一支鹽燈, 可惜佢訓正係東南位, 支鹽燈無位放東南
我都有2支盬燈,但在夏天會出水(除非長開冷氣或長開支燈)!
多謝各位分享,但尚未有朋友答到我的問題。

我想問===究竟八白土財星會否忌用水催財呢,因為土尅水為洩。如用水種植物,就木尅土為死地。

但如果唔用水,淨係用風和燈,能否有介水即止的聚財効果呢。
我都有2支盬燈,但在夏天會出水(除非長開冷氣或長開支燈)!
果明 發表於 10-23-2009 11:45
我媽o個支放左幾年都無出水啵, 你o個 2 支係唔係老翻 ?
返回列表