返回列表 回復 發帖

詢明- 羅量老師

本人的朋友早年在外国土生土長的, 操流利廣東話但中文閱讀程度有限。他對八字非常有興趣,曾報讀工聯會鵲橋命理初及中班,但礙於中文閱讀程度有限,理解上造成很大困難。经本人推介下,本人朋友很希望能報讀羅量子平中班(6月5日), 煩請羅量老師能否提供意见給本人朋友助他打開八字之門?

嘉嘉
快d報名,我都報了.
你的《点算...》有多少是自己写的?李居明的书别人是无法抄袭的!明白吗?你太可耻了!
3# 12345

Ai Ya! 你講緊乜呢?我都有十幾本李居明的書呢,完全同羅量先生的「點算 xxx」不同,冇忽相似。實在不明白你要講的是什麼!
情深不壽,慧極必傷!
人算不如天算,因為人算算吓就會唔知點算!
3# 12345
如果d書係自己亂作,別人更係冇法模仿.
術數係古時流傳到現在,係古人智慧流傅,有相似不為奇.
數目字都係1,2,3,4,5,6,7,8,9,0. 咁你不如唔好用,用等於抄襲.我咁講得唔得.請平心而論.
唉!其實李居明的書和羅量的書,風格、算命講解和方法真係好唔同架,所以我先至一頭霧水。
情深不壽,慧極必傷!
人算不如天算,因為人算算吓就會唔知點算!
本帖最後由 雁鴻 於 5-29-2009 11:42 編輯
你的《点算...》有多少是自己写的?李居明的书别人是无法抄袭的!明白吗?你太可耻了!
12345 發表於 5-29-2009 00:05
這位朋友,相信你誤會了。坊間有一些盗版書,將羅量的書冠以李居明的名字出版;其實羅量自己都是受害者,但他本着仁慈之心沒採取法律行動而已。朋友,你先搞清楚你讀的那些書,到底原作者是羅量還是李居明?凡事要先查清楚再怪責人啊!
千江有水千江月,萬里無雲萬里天。
如果在香港以外地區, 想閱讀到正版, 建議從網上訂購《點算八字系列》來看看原裝正本,
http://www.juxian.com.hk/bookDetail.jsp?ISBN=9624365121&ISBNX=0
便知道羅量的書, 沒有任何抄襲成份, 全是他自己的心血及心得 ~   抄盜真偽, 智者能分  ~
不再信佛學習最紅的強硬耍手段成功獲利益方法
Theo婆婆,認同你的講法,我都有李生的書,我都係唔明,講神煞,可以,講五行,都可以,教調候,也可以,為什麼只有三柱,得三枉,做唔到合化,難道得三柱,唔做合化便可斷事,不分旺弱,好像某一種日主,見到甲,丁,庚,為上格,但如身弱,到底用到嗎?書上經常出名人八字,但得三柱,又唔講時柱,又話私穩權,何必講呢?難道只有名人八字,無普通人八字,供開四柱,講命理根據,等讀者認同可否用到,現在出書都未講沖,合,化,刑,可能為了搞佛教活動,12345,如果你係李生學生,或者弟子,請同李生返影下,還有一件事,李生講三柱,羅老師講四柱,如何抄襲?我覺得睇羅老師的書,好過睇李生的書,我講的。
哎喲,明容你好大膽呢,居然介紹他的鐵三角。

既然你都講開,咁我都唔怕講埋一份。跟據李師傅的書,我要時時食蟹,重要一個人每次食晒一隻,不可分開來食或與人分食。我要每早五時去花園攬住一棵大樹。可以唔養貓但要攬住隻 Hello Kitty。睡房床頭最好有隻免仔擺設。呢的都係我記得既,唔包保會記錯。講左咁多,你地知我餓乜未呀?

羅量的書都冇理我地飽唔飽,點解會分唔出的書係邊個寫既呢!
情深不壽,慧極必傷!
人算不如天算,因為人算算吓就會唔知點算!
我要講埋一份,李先生的書,有他的實力,功力,我想是很深厚的, 這是認同的,但要由底學習是,由唔識學到完全明白是很難的, 相反由羅量,朱老師那方法而學起,再看李先生的書,是更有學習的趣味,更深入.  死啦, 各師兄師姐,我這裡講野,會不會給人駡la !!
言論自由,不要人身攻擊就ok.
你的《点算...》有多少是自己写的?李居明的书别人是无法抄袭的!明白吗?你太可耻了!
12345 發表於 5-29-2009 00:05
你在中國國內的書有幾多係正版呢? 可耻的係盜版者, 你睇盜版仲要話人地, 你仲可耻過盜版的人
老師唔追究係有量度, 書寫得好自然比人盜, 你可以在香港的各大書店睇清楚誰是正版
順應天命, 自覺滿足...
老師:國內能買到正版嗎?
老師:國內能買到正版嗎?請誤會的朋友去看看!
老師:國內能買到正版嗎?請誤會的朋友去看看!
讀書樂 發表於 5-30-2009 09:13
鳳毛麟角。
理論上要找國內發行,很明白知易行難,別的不說,隨便拖二三百萬數......
認識一朋友,進口日本電器予國內知名商店,該店硬不找數......朋友本已有關係,但對方更利害,於是這家取貨不找數的公司,現已成了巨無霸,朋友幾乎破產最慘60歲了,如何翻身......
未知是否狠過了頭,據聞大電器店創辦人因勾結權貴行不法事,坐牢去了......
眾生畏果,菩薩畏因。
相信是買到一本以羅量點算系列做封面,李生書做內容的盜版書!或者講確切些是在街頭小商販哪裡路過,隨手拿起一本來看,發現內容是李生的作品,但書皮是羅量的點算!
不去責備盜版者,而責怪書作者,這位仁兄遇事的確缺乏分析能力,欠缺考慮。這樣就妄下定論對自己是無意的
我在深圳地鉄老街站傍的一家賣佛具的商店見過一些內容和版面都和羅量老師出版的點算八字系列一樣的書,但作者名郤被改為李居明,相信12345君買到的是這些書.
返回列表